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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
09/02/2023 |
Actualizado : |
09/02/2023 |
Tipo de producción científica : |
Documentos |
Autor : |
INIA (INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIÓN AGROPECUARIA); INASE (INSTITUTO NACIONAL DE SEMILLAS). |
Título : |
Arroz. Zafra 2022-2023. Evaluación Nacional de Cultivares de Arroz [Día de campo]. |
Complemento del título : |
Días de campo, 7 de febrero de 2023, Paso Farías, Artigas; 8 de febrero, Pueblo del Barro (Tacuarembó). |
Fecha de publicación : |
2023 |
Fuente / Imprenta : |
Tacuarembó (UY): INIA, 2023. |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
CONTENIDO: Guía de la actividad. -- Resumen de factores climáticos, zafra 2022/2023. -- Fechas esperadas de eventos fenológicos. -- Teledetección, riego y nitrógeno en arroz (Gonzalo Carracelas, Claudia Marchesi, Álvaro Roel, C. Ballester, J. Hornbuckle). -- Evaluación de antecesores y respuesta a nitrógeno en SLI09193: Artigas (Claudia Marchesi). -- Manejo del riego, retiro de agua y momento de cosecha SLI 09193: Artigas y Tacuarembó. (Gonzalo Carracelas, Claudia Marchesi, Álvaro Roel). -- Ajustes de manejo (Densidad de Siembra * Manejo de Nitrógeno) para SLI09193: Artigas y Tacuarembó. (Claudia Marchesi). -- Evaluación final: Paso Farías, Artigas. (Fernando Pérez de Vida, Federico Molina, Gonzalo Carracelas). -- Evaluación final: Pueblo del Barro, Tacuarembó. (Fernando Pérez de Vida, Federico Molina, Gonzalo Carracelas). -Red Nacional de Evaluación de Cultivares de Arroz INIA-INASE: Artigas. (Claudia Marchesi). -- Red Nacional de Evaluación de Cultivares de Arroz INIA-INASE: Tacuarembó. (Claudia Marchesi). -- |
Thesagro : |
ARROZ; CLIMA; ENSAYOS DE VARIEDADES. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16972/1/Dias-de-campo-arroz-zonas-norte-y-centro-feb-2023.pdf
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Marc : |
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
18/05/2022 |
Actualizado : |
18/05/2022 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
SÁNCHEZ-CALVO, B.; MASTROGIOVANNI, M.; SANTOS, M.; PETINGI, S.; CONDE, P.; ARIAS-SIBILLOTTE, M.; IBÁÑEZ, F.; TROSTCHANSKY, A.; RUBBO, H. |
Afiliación : |
BEATRIZ SÁNCHEZ-CALVO, Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay; Departamento de Nutrición Básica, Escuela de Nutrición, Universidad de la República,; MAURICIO MASTROGIOVANNI, Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay; MELLANY SANTOS, Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay; SOFÍA PETINGI, Departamento de Nutrición Básica, Escuela de Nutrición, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay; ANA PAULA CONDE INNAMORATO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MERCEDES ARIAS-SIBILLOTTE, Departamento de Producción Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDRÉS TROSTCHANSKY, Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay; HOMERO RUBBO, Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, 11800, Uruguay. |
Título : |
Detection of nitro-conjugated linoleic acid and nitro-oleic acid in virgin olive oil under gastric conditions: relationship to cultivar, fruit ripening, and polyphenol content. |
Fecha de publicación : |
2022 |
Fuente / Imprenta : |
ACS Food Science and Technology, 2022, Volume 2, Issue 4, Pages 673-681. doi: https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.1c00477 |
ISSN : |
2692-1944 |
DOI : |
polyphenols |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 28 December 2021; Accepted 22 March 2022; Revised 9 March 2022; Published online 5 April 2022; Published in issue 15 April 2022.
Corresponding author: Rubbo, H.; Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; email:hrubbo@fmed.edu.uy -- This work was supported by grants from ANII-Innovagro FSA 1 2013 1 12622 and CSIC-Grupos N° 536 to H.R. and CSIC I+D to A.T. B.S-C was supported by a postdoctoral fellowship by ANII-Uruguay. M.M. was partially supported by Programa de Alimentos y Salud Humana (PAyS) IDB─R.O.U. (4950/OC-UR). The authors are grateful to Juan José Villamil and David Bianchi for their support in processing samples and olive oil elaboration and to Juliana Bruzzone and Cecilia Martínez for their contribution in the quality olive oil analysis. The authors also thank Bruce Freeman from the University of Pittsburgh, USA for the synthesis of NO-FA internal standards. 2 |
Contenido : |
ABSTRACT.- Nitro-fatty acids (NO2-FAs) are being formed in virgin olive oil (VOO), exhibiting pleiotropic anti-inflammatory responses. We analyzed the fatty acid profile, polyphenols, pigments, and NO2-FA levels in two contrasting olive cultivars, Arbequina and Coratina, under two ripening conditions. During in vitro gastric conditions, the extent of nitro-conjugated linoleic acid and nitro-oleic acid in Coratina VOO was higher at the intermediate stage. In contrast, Arbequina VOO did not present changes on NO2-FA formation. The presence of polyphenols in Arbequina VOO promoted fatty acid nitration, while their absence switched nitration to lipid oxidation processes. In Coratina, the absence of polyphenolic compounds did not affect the NO2-FA levels. This is because Coratina contains greater levels of other bioactive constituents such as pigments that could protect VOO from oxidation. Based on these results, we set the conditions where the composition of VOO promotes the formation of NO2-FA to enhance its health beneficial properties. © 2022 American Chemical Society. All rights reserved. |
Palabras claves : |
Arbequina; Coratina; Nitro-conjugated linoleic acid; Nitro-fatty acids; Nitrooleic acid; Olive oil; Pigments; Polyphenols. |
Thesagro : |
OLIVOS. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 03260naa a2200361 a 4500 001 1063152 005 2022-05-18 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2692-1944 024 7 $apolyphenols$2DOI 100 1 $aSÁNCHEZ-CALVO, B. 245 $aDetection of nitro-conjugated linoleic acid and nitro-oleic acid in virgin olive oil under gastric conditions$brelationship to cultivar, fruit ripening, and polyphenol content.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aArticle history: Received 28 December 2021; Accepted 22 March 2022; Revised 9 March 2022; Published online 5 April 2022; Published in issue 15 April 2022. Corresponding author: Rubbo, H.; Departamento de Bioquímica and Centro de Investigaciones Biomédicas, Facultad de Medicina, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; email:hrubbo@fmed.edu.uy -- This work was supported by grants from ANII-Innovagro FSA 1 2013 1 12622 and CSIC-Grupos N° 536 to H.R. and CSIC I+D to A.T. B.S-C was supported by a postdoctoral fellowship by ANII-Uruguay. M.M. was partially supported by Programa de Alimentos y Salud Humana (PAyS) IDB─R.O.U. (4950/OC-UR). The authors are grateful to Juan José Villamil and David Bianchi for their support in processing samples and olive oil elaboration and to Juliana Bruzzone and Cecilia Martínez for their contribution in the quality olive oil analysis. The authors also thank Bruce Freeman from the University of Pittsburgh, USA for the synthesis of NO-FA internal standards. 2 520 $aABSTRACT.- Nitro-fatty acids (NO2-FAs) are being formed in virgin olive oil (VOO), exhibiting pleiotropic anti-inflammatory responses. We analyzed the fatty acid profile, polyphenols, pigments, and NO2-FA levels in two contrasting olive cultivars, Arbequina and Coratina, under two ripening conditions. During in vitro gastric conditions, the extent of nitro-conjugated linoleic acid and nitro-oleic acid in Coratina VOO was higher at the intermediate stage. In contrast, Arbequina VOO did not present changes on NO2-FA formation. The presence of polyphenols in Arbequina VOO promoted fatty acid nitration, while their absence switched nitration to lipid oxidation processes. In Coratina, the absence of polyphenolic compounds did not affect the NO2-FA levels. This is because Coratina contains greater levels of other bioactive constituents such as pigments that could protect VOO from oxidation. Based on these results, we set the conditions where the composition of VOO promotes the formation of NO2-FA to enhance its health beneficial properties. © 2022 American Chemical Society. All rights reserved. 650 $aOLIVOS 653 $aArbequina 653 $aCoratina 653 $aNitro-conjugated linoleic acid 653 $aNitro-fatty acids 653 $aNitrooleic acid 653 $aOlive oil 653 $aPigments 653 $aPolyphenols 700 1 $aMASTROGIOVANNI, M. 700 1 $aSANTOS, M. 700 1 $aPETINGI, S. 700 1 $aCONDE, P. 700 1 $aARIAS-SIBILLOTTE, M. 700 1 $aIBÁÑEZ, F. 700 1 $aTROSTCHANSKY, A. 700 1 $aRUBBO, H. 773 $tACS Food Science and Technology, 2022, Volume 2, Issue 4, Pages 673-681. doi: https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.1c00477
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